Tjek ESTA-status
ESTA nyheder, information og hjælp.

Guide til Los Angeles lufthavn (LAX)

Los Angeles Airport, der ofte blot kaldes LAX, er ikke kun den vigtigste adgangsvej til byen Los Angeles, men også til hele staten Californien. Lufthavnen ligger i Westchester-kvarteret sydvest for Los Angeles og er ca. 30 km fra byens centrum. LAX dækker over 3.500 hektar land og har fire landingsbaner, og den er den største internationale lufthavn på den amerikanske vestkyst og landets næsttravleste efter Atlanta International Airport.

LAX' historie

Med luftfartsindustriens hurtige ekspansion indså byrådet og handelskammeret i Los Angeles i 1926, at byen havde brug for sin egen lufthavn, og de overvejede en række nærliggende placeringer. Det blev til sidst besluttet, at en 640 hektar stor grund syd for Westchester var den ideelle placering, og da stedet var blevet udpeget af en ejendomsmægler ved navn William W. Mines, blev det kendt som Mines Field.

I august 1928 blev jorden officielt lejet af byen, og Department of Airports begyndte arbejdet med at omdanne landbrugsjord til den første jordlandingsbane. Bare et par måneder senere var lufthavnen åben for brug, selvom den første lufthavnsstruktur, Hangar No. 1, først blev bygget året efter. Der skete hurtige fremskridt på flyvepladsen med opførelsen af et kontroltårn, flere hangarer og en restaurant samt udskiftningen af jordbanen med en slidstærk all-weather-overflade, alt sammen færdiggjort på lidt over et år. I juni 1930 var den nystartede lufthavn klar til brug og blev omdøbt til Los Angeles Municipal Airport ved en indvielsesceremoni.

Byrådets vision

Den fremtid, som byrådet i Los Angeles havde forestillet sig for den nye lufthavn, blev kun langsomt til virkelighed, da de etablerede lufthavne i Burbank og Glendale fortsatte med at tage sig af alle de store flyselskaber. I de første par år overlevede Los Angeles Municipal Airport på de gebyrer, der blev betalt af private flyejere og flyveskoler. På grund af begrænsede midler blev planerne om yderligere udvikling af lufthavnen sat på standby, og lufthavnens økonomiske situation blev yderligere forværret på grund af et fald i passagertallet, da Anden Verdenskrig brød ud.

Krigen i Europa viste sig dog at være godt nyt for den nye lufthavn, da flyproducenter i det omkringliggende område producerede fly til de allierede, og der var stor efterspørgsel på lokale flyveskoler til pilotuddannelse. I begyndelsen af 1942 overtog det amerikanske militær kontrollen med den kommunale lufthavn, som blev brugt til at stationere jagerfly. På samme tid blev der offentliggjort en masterplan for lufthavnen og det omkringliggende land, og med en økonomisk støtte på 12,5 millioner dollars besluttede mange af de store flyselskaber at benytte sig af den nyligt forbedrede lufthavn og dens faciliteter.

Kommerciel udvikling

Med den finansielle opbakning sikret og en masterplan på plads så fremtiden lys ud for Los Angeles Municipal Airport, hvis den kunne tiltrække de store flyselskaber. Umiddelbart efter afslutningen af Anden Verdenskrig blev der bygget fire midlertidige terminaler for at imødekomme den forventede vækst, og i slutningen af 1946 blev det hårde arbejde belønnet, da fem af de største spillere begyndte at operere på flyvepladsen.

De fem store var:

 1. Trans World Airlines (TWA)
 2. American Airlines
 3. United Airlines
 4. Southwest Airways
 5. Western Airlines

Kort tid efter fik disse fem selskab af et andet af datidens største flyselskaber, da Pan American Airways (Pan Am) også begyndte at flyve passagerer i lufthavnen.

Stor vækst

Da de store flyselskaber nu brugte lufthavnen, og passagertallet steg støt, var masterplanen på rette spor, og lufthavnen blev i 1949 omdøbt til Los Angeles International Airport. I luftfartens barndom fik de amerikanske lufthavne en identifikation på to bogstaver, og Los Angeles blev oprindeligt betegnet som "LA". Men i 1947 blev der tilføjet et tredje bogstav, og Los Angeles International Airports identifikation blev "LAX".
De fire midlertidige terminaler viste sig hurtigt at være utilstrækkelige og ikke leve op til de standarder, der var nødvendige for at tiltrække og fastholde kunder og virksomheder. Der var brug for flere midler, og det lykkedes endnu en gang lufthavnsledelsen at sikre en betydelig investering, da et obligationslån på 59 millioner dollars blev sikret i midten af 1956. I løbet af de følgende år byggede og opgraderede LAX sine:

 • Terminalbygninger
 • Passagerfaciliteter
 • Parkeringsområder

Det resulterede i en ændring af lufthavnens layout til det, den er i dag.

Yderligere store udvidelser fandt sted i begyndelsen af firserne med opførelsen af en vej på andet niveau, åbningen af Terminal 1 og Tom Bradley International Terminal, mens de eksisterende terminaler også blev udvidet og opdateret. Så sent som i 2008 blev LAX udvidet endnu en gang, da Tom Bradley International Terminal blev totalt ombygget, en hal til West Gates blev tilføjet, et parkeringshus med 4.300 pladser og en Los Angeles Metro Rail-station blev bygget, mens to yderligere terminaler også er planlagt for fremtiden.

LAX-flyselskaber og tildelte terminaler

Der er nu over hundrede amerikanske og globale flyselskaber, der bruger LAX til indenrigs- og udenrigsflyvninger. De fleste af dem bruger en bestemt terminal, selvom nogle større selskaber bruger mere end én til indgående og udgående flyvninger. LAX har ni terminaler, som er nummereret fra 1 til 8, samt Tom Bradley International Terminal (Terminal B). De nuværende terminaler er:

Terminal 1

Terminal 1 er for Allegiant Air, Air Transat, Norse, Southwest (indenrigsflyvninger og international check-in), Sun Country, Viva Aerobus.

Terminal 2

Reserveret til WestJet check-in med sikkerhedstjek og flyafgange i Terminal 3.

Terminal 3

Delta Airlines. Check-in og sikkerhedstjek for Aerolitoral og Aeromexico med busforbindelse til Terminal B for flyafgange. WestJet-flyafgange (check-in og sikkerhedskontrol i Terminal 2).

Terminal 4

Et af de største flyselskaber, American Airlines, har base i terminal 4, 5 og terminal B med check-in i terminal 4 og 5 og flyafgange i alle tre. Internationale ankomster håndteres i Terminal B.

Terminal 5

Air Canada, JetBlue, Spirit og American Airlines. Terminal 4 har også check-in for American Airlines, men alle fly afgår fra Terminal 5. Denne terminal håndterer kun ankommende fly fra Spirit, mens udgående fly afgår fra Terminal 6.

Terminal 6

Advanced Air, Air Canada, Alaska Airlines, Horizon, Southern Air. Terminal 6 er kun til Air Canadas afgange, og alle Alaska Airlines internationale flyvninger efter kl. 19.00 bruger Terminal B.

Terminal 7

United Airlines, United Express.

Terminal 8

United Airlines, United Express.

Terminal B (Tom Bradley International Terminal)

Som international terminal håndterer Terminal B langt de fleste ankommende og afgående fly for mange af verdens største (og mindre kendte) flyselskaber, herunder:

Aer Lingus, Aeroflot, Aeromexico, Air China, Air France, Air New Zealand, Air Tahiti Nui, Alitalia, All Nippon Airways, Allegiant, American Airlines, Asiana Airlines, Austrian Airlines, Avianca, British Airways, Cathay Pacific Airways, China Airlines, China Eastern, China Southern, Condor, Copa, Delta Airlines, El Al Israel Airlines, Emirates Airlines, EVA Airlines, Fiji Airways, Finnair, French Bee, Hawaiian Airlines, Iberia Airlines, ITA Airways, Japan Airlines, JetBlue, KLM Royal Dutch Airlines, Korean Air, LATAM, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Norse, Norwegian Air, Philippine Airlines, QANTAS, Qatar Airways, SAUDIA, Scandinavian Airlines, Sichuan Airlines, Singapore, Sun Country, SWISS, Turkish Airlines, Viva Aerobus, Virgin Atlantic, Volaris, Xiamen Airlines, ZIPAIR.

Der er også et stort antal flyselskaber, der ikke har nogen defineret terminal for ankommende eller afgående fly.

Bevægelse mellem terminalerne

LAX er en veldesignet og moderne lufthavn med masser af plads til passagererne, og transportmulighederne mellem terminalerne omfatter:
Gangbroer. En række tunneler og overjordiske forbindelser forbinder terminal 4, 5, 6, 7, 8 og Tom Bradley International Terminal, mens byggeriet af forbindelserne mellem terminal B, 1, 2 og 3 er i gang.

Shuttlebus - Rute A er i drift døgnet rundt og er en hyppig shuttlebus, der kører til hver terminal i et kredsløb mod uret.
Told og immigration

Visum og visumfritagelse

Som i alle lufthavne og andre indgangshavne er U.S. Customs and Border Protection Agency (CBP) ansvarlig for at kontrollere personer og varer, der ankommer til USA. Den potentielle risiko for terrorangreb på amerikansk jord tages meget alvorligt, og CBP-agenter udfører deres inspektionsopgaver grundigt og flittigt. For tilbagevendende amerikanske statsborgere er et gyldigt pas, billed-ID og et boardingkort tilstrækkeligt, men udenlandske besøgende kræver mere.

Allerede inden de lander i USA, vil passagererne blive screenet af Transportation Security Administration (TSA), som foretager baggrundstjek af enkeltpersoner og tjekker bagagen for forbudte eller farlige genstande. Når passagererne er kommet igennem TSA's screening, skal de inspiceres af en CBP-agent, som kontrollerer passagerens dokumentation, som kan være enten:

Et gyldigt ESTA-godkendt pas. ESTA står for Electronic System for Travel Authorization og er en digital godkendelse til indrejse i USA, som er elektronisk knyttet til et pas.

Hvis en besøgende ikke har en ESTA, skal vedkommende have et gyldigt immigrant- eller ikke-immigrantvisum udstedt af det land, hvor vedkommende har bopæl eller er statsborger, og godkendt af den relevante amerikanske ambassade.

Transfers og landtransport

LAX ligger kun 18 miles fra det centrale Los Angeles, og der er flere muligheder for rejsende, der skal til eller fra lufthavnen.
Tog. Der er i øjeblikket ingen direkte togforbindelse mellem Los Angeles og LAX. Men LAX Shuttle Route G tilbyder en gratis busforbindelse fra stationen Aviation/LAX på Los Angeles Metro C line til lufthavnen.

Busser og shuttles

Ankommende passagerer har en række busser at vælge imellem, og hvilken der passer bedst, afhænger af den endelige destination.
LAX Flyaway kører fra lufthavnen til Van Nuys via Union Station.

Antelope Valley Airport Express betjener Newhall og Palmdale med Lancaster som slutdestination.

Central Coast Shuttle dækker kystbyerne Ventura, Santa Barbara, Buellton og Santa Maria.

Mickey's Space Ship Shuttle kører til Huntington Beach og San Clemente med stop ved populære steder som Universal Studios og alle hotellerne i Disneyland Anaheim.

Shuttle One er en anden busrute, der betjener Disneyland og hoteller i Anaheim-området.

Santa Barbara Airbus har endestation i Santa Barbara med stop i Goleta og Carpinteria.

Shuttle 2000 er den mest velegnede løsning til Disneyland og John Wayne Airport nær Santa Ana.

Ventura County Airporter tager rejsende til kysten nordvest for LAX og byerne Ventura og Oxnard.

En række hoteller i og omkring Los Angeles tilbyder også deres egen shuttleservice til og fra LAX, og oplysninger om tidsplaner og opsamlingssteder kan fås hos det pågældende hotel.

Taxa og samkørsel

Kun autoriserede taxaer og samkørselsfirmaer har tilladelse til at køre i LAX. Der er adgang til taxier ved tre forskellige stationer:

 • Ved LAX-it-området ved siden af Terminal 1
 • I parkeringsområde 3, der ligger mellem Terminal B og Terminal 3
 • For enden af Terminal 7

Samkørselsfirmaer som Lyft, Uber og Opoli findes også på LAX, men passagerer skal sikre sig, at den relevante app er downloadet på en smartphone, før de bruger nogen af disse tjenester.