Tjek ESTA-status
ESTA nyheder, information og hjælp.

Visumfritagelsesprogrammet

Hvad er Visa Waiver-programmet?

Der er 41 lande, der deltager i Visa Waiver Program (VWP). Programmet tillader borgere fra de deltagende lande at rejse til, rejse ind i og passere gennem USA som ikke-immigranter til både forretnings- og fritidsformål. Besøgene er begrænset til 90 dage, og det er ikke nødvendigt at få et ekstra visum, hvis personen rejser under VWP. Personer, der rejser under VWP, skal give afkald på deres ret til revision eller appel, når de indsender deres ESTA-ansøgninger.

Hvornår blev Visa Waiver-programmet oprettet?

Visa Waiver Program (VWP) blev oprettet af den amerikanske kongres i 1986. Målet med programmet var at muliggøre et større antal kortvarige turist- og forretningsrejsende samt at reducere byrden for det amerikanske udenrigsministeriums lokale ressourcer i behandlingen af turistvisumansøgninger. I årenes løb har programmet udviklet sig til at omfatte flere medlemslande samt flere rejserestriktioner. Denne side giver information om VWP's kriterier for optagelse af nye medlemslande, medlemshistorik, fremtidige medlemsudsigter samt en oversigt over ESTA, den elektroniske rejsetilladelse, som giver et VWP-lands borgere mulighed for at besøge USA uden visum.

Hvad kvalificerer et potentielt land til at deltage i Visa Waiver-programmet?

  • Lande, der kan betragtes som en suveræn stat
  • Lande med et højt indeks for menneskelig udvikling (HDI)
  • Lande, der deler sikkerhedsdata med USA
  • Lande, der anses for at have højindkomstøkonomier
  • Lande med et lavt niveau af pasbedrageri og lande, der sporer mistede eller stjålne pas.
  • Lande med strenge krav til passikkerhed ved brug af biometriske elektroniske pas
  • Lande med et lavt antal borgere, der bliver for længe på deres visum, og et lavt antal overtrædelser af immigrationsloven
  • Lande med lav afvisningsrate for ikke-immigrantvisum, specifikt under 3 % som specificeret i paragraf 217 (c)(2)(A).
  • Lande, der har etableret troværdig terrorbekæmpelse, retshåndhævelse, grænsekontrol og andre sikkerhedsfokuserede organisationer, der søger at begrænse indenlandsk kriminalitet og terrorisme.

Lande, der i øjeblikket deltager i Visa Waiver-programmet

Land eller lande Dato for optagelse i VWP
Storbritannien, Japan 1988
Frankrig, Italien, Holland, Sverige, Schweiz, Vesttyskland (senere Tyskland i 1990) 1989
Andorra, Østrig, Belgien, Danmark, Finland, Island, Liechtenstein, Luxembourg, Monaco, New Zealand, Norge, San Marino, Spanien 1991
Brunei 1993
Irland 1995
Australien 1996
Slovenien 1997
Portugal, Singapore 1999
Tjekkiet, Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Malta, Slovakiet, Sydkorea 2008
Grækenland 2010
Taiwan 2012
Chile 2014
Polen 2019
Kroatien 2021
Israel 2023

Lande, der er fjernet fra Visa Waiver-programmet

Land Dato for optagelse i VWP Dato fjernet fra VWP
Argentina 1996 2002
Uruguay 1999 2003

Lande, der undersøges for at deltage i Visa Waiver-programmet

Land
Argentina, Brasilien, Bulgarien, Cypern, Rumænien, Tyrkiet, Uruguay

Hvad kvalificerer en ansøger til at rejse ind i USA under Visa Waiver-programmet?

Enhver person, der er borger eller statsborger med et pas fra et af de deltagende lande, kan ansøge om indrejse under VWP. Nedenfor er en liste over faktorer, der afgør, om en rejsende er kvalificeret:

 • Du rejser ind i USA som ikke-immigrant i højst 90 dage til enten forretnings- eller fritidsformål.
 • Du er i besiddelse af et gyldigt VWP-pas udstedt til dig af et deltagende land.
 • Du udgør ingen potentiel trussel mod USA's eller dets borgeres velfærd, sundhed eller sikkerhed.
 • Du er indehaver af en returbillet eller videre billet til en destination uden for USA. Den rejsende bør have planer om at vende hjem, og deres rejse bør ikke ende et sted i nærheden af USA eller naboøerne. Men hvis en rejsende er bosiddende i et af disse områder, er det tilladt.
 • Du er i stand til at fremlægge personlige oplysninger og beviser, der personligt identificerer dig som VWP-berettiget rejsende, såsom dit pas, fingeraftryk og ansigtsbilleder.
 • Du har opfyldt alle krav i forbindelse med tidligere indrejse(r) under VWP.
 • Du giver afkald på enhver ret til at gennemgå eller appellere en beslutning om din ESTA-ansøgning.
 • Den amerikanske told- og grænsekontrol (CBP) vil træffe den endelige beslutning ved indrejsestedet.

Hvad skal borgere fra VWP-lande gøre, når de besøger USA?

Borgere fra VWP-lande skal have en godkendt ESTA, eller Electronic System for Travel Authorization, for at besøge USA i forbindelse med kortvarig turisme, forretning, transit eller medicinske formål. ESTA blev oprettet for elektronisk at behandle ansøgninger om rejsetilladelse online for borgere i VWP-lande. Ved at indsende en online ansøgning kan U.S. Department of Homeland Security (DHS) forhåndsscreene rejsende mod terrorist- og no-fly-lister, mens en ansøgning stadig er aktiv i systemet. Rejsende skal opfylde alle de nødvendige ESTA-krav for at sikre, at deres ansøgning bliver godkendt.

Hvornår skal jeg hellere vælge et visum for at rejse til USA?

 • Hvis dit ophold i USA vil overstige 90 dage og ikke opfylder kravene for indrejse i USA under VWP, idet dit besøg ikke er til kortvarige rekreative eller forretningsmæssige formål.
 • Hvis det flyselskab, du bruger til at rejse til USA, ikke er tilknyttet VWP.
 • Hvis du er overbevist om, at du ikke er kvalificeret til at rejse ind i USA under VWP som et direkte resultat af Immigration and Nationality Act § 212(a).

Er der ulemper ved at bruge VWP?

Fordi du giver afkald på din ret til at gennemgå og appellere under VWP, skal du være opmærksom på følgende forhold:

 • Du har ikke ret til at appellere en afgørelse om adgang, hvis du bliver nægtet indrejse i USA. Det betyder, at du kan rejse til USA og stadig ikke få lov til at rejse ind, men du vil ikke have ret til at anfægte afslaget på indrejse.
 • Du har ikke ret til at anke eller appellere din udvisning fra USA, hvis du bryder betingelserne for at rejse under VWP. Dette gælder ikke for dem, der er rejst ind i USA som asylansøgere.

Din status som ikke-immigrant kan ikke ændres, når du først har fået adgang til USA under Visa Waiver-programmet.

Hvad hvis CBP-medarbejderen ikke tillader mig indrejse i USA under VWP?

Hvis du bliver nægtet indrejse i USA af en CBP-medarbejder, skal du vende tilbage til dit hjemland eller et tredjeland, hvis du har en returbillet til destinationen.

Er ESTA det samme som et elektronisk visum?

Nej, de er forskellige, da visumkravene for B1- og B2-visa kræver et interview på en amerikansk ambassade eller et konsulat i det land, hvor ansøgeren er statsborger eller har bopæl. ESTA kræver ikke så mange oplysninger før rejsen, hvorimod ansøgningen om et visum kræver flere personlige oplysninger, rejsehistorik, baggrunds- og sikkerhedsspørgsmål samt oplysninger om ansøgerens rejseplaner. Deltagere i Visa Waiver-programmet er ikke underlagt disse spørgsmål, når de ansøger om en rejsetilladelse.

Vigtige overvejelser om ESTA

 • En ESTA er ikke et visum, det er en visumfritagelse.
 • ESTA er påkrævet, hvis man ankommer med land-, luft- eller krydstogtskib.
 • En godkendt ESTA garanterer ikke indrejse, da der er løbende kontrol af en ansøgers adgang, efter at ESTA'en er tildelt.
 • Kun pasindehavere fra berettigede lande kan ansøge.
 • ESTA kan bruges til turisme, forretning, transit, medicinske og andre formål i en periode på 90 dage. ESTA giver rejsende mulighed for at udføre forretninger og turisme uden at ansøge om visum. ESTA er gyldig til indrejse i alle USA's 50 stater samt de amerikanske territorier som Puerto Rico og De Amerikanske Jomfruøer i Caribien.
 • Rejsende, der ønsker at ansøge om en ESTA, skal indsende deres ansøgning online 72 timer før deres afrejse til USA. En rejsende skal have sin ESTA, før han eller hun går ombord på sit køretøj, fly eller skib til USA.
 • Når en ESTA er godkendt, er den gyldig i to år eller indtil passets udløbsdato, alt efter hvilken dato der kommer først.
 • Afviste ESTA-ansøgere kan stadig være berettigede til at ansøge om et B2 turistvisum eller B1 forretningsvisum for at besøge USA.
 • Børn og spædbørn skal hver især ansøge om et ESTA og skal have deres ESTA-ansøgninger godkendt for at rejse til USA.
 • Personer, der har rejst til Iran, Irak, Libyen, Nordkorea, Somalia, Sudan, Syrien eller Yemen den 1. marts 2011 eller senere, eller personer, der er nuværende eller tidligere dobbeltstatsborgere i Iran, Irak, Nordkorea, Sudan eller Syrien, er muligvis ikke længere berettiget til ESTA og bør overveje at ansøge om et visum til USA, hvis deres ESTA bliver afvist.

For mere information om kravene til ESTA-ansøgere, besøg følgende side: Krav til ESTA

Referencer

[1] "Visa Waiver Program". Det amerikanske udenrigsministerium. Hentet 2017-05-16. https://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.html

[2] "TRAVEL ADVISORY; Accord Allows Trips to Japan Without a Visa". The New York Times. 30. oktober 1988. Hentet 2017-05-16. https://www.nytimes.com/1988/10/30/travel/travel-advisory-accord-allows-trips-to-japan-without-a-visa.html

[3] "United States General Accounting Office: Implications of Eliminating the Visa Waiver Program" (PDF). Hentet 2017-05-16. http://www.gao.gov/new.items/d0338.pdf

[4] "Visa Waiver Program". Americanlaw.com. Hentet 2017-05-16. http://www.americanlaw.com/vwpp.html