Tjek ESTA-status
ESTA nyheder, information og hjælp.

Guide til Chicago O'Hare International Airport (ORD)

Officielt hedder denne travle lufthavn Chicago O'Hare International Airport, men den omtales også ofte blot som Chicago eller O'Hare Airport (ORD). Med i alt otte landingsbaner udfører O'Hare ca. 2.700 flyoperationer dagligt og er nu rangeret blandt de seks travleste lufthavne i verden. O'Hare ligger kun 27 km nordvest for Chicago og betjener det større byområde og er et vigtigt knudepunkt for både American og United Airlines samt et fokus for Spirit Airlines og Polar Air Cargos kommercielle aktiviteter.

Chicago Airport breder sig over næsten 7.630 hektar land og opererer nonstop- og langdistanceflyvninger til mere end 220 destinationer verden over fra USA til Sydamerika, Europa, Mellemøsten, Asien, Afrika, Caribien og Oceanien.

ORDs begyndelse i krigstiden

Den første store flyveplads i Chicago var Municipal Airport, som åbnede i 1926, men det tog kun et par år, før myndighederne i Chicago indså, at den nye lufthavn ikke havde tilstrækkelig kapacitet, og man begyndte at lede efter et nyt og større sted. Men før der kunne træffes nogen beslutninger, var der udbrudt krig i Europa, og USA var netop gået ind i kampen. Man valgte i al hast et sted ved navn Orchard Place og begyndte straks at fremstille Douglas C-54 Skymasters (et firemotoret transportfly) til krigsindsatsen. Mere end 650 af C-54 transportflyene blev fremstillet på fabrikken og fløjet ud fra flyvepladsen, som blev døbt Douglas Airport.

Ved slutningen af Anden Verdenskrig ophørte Douglas Company's kontrakt på stedet, og flyproducenten flyttede sin produktion til Californien, og flyvepladsen skiftede navn til Orchard Field Airport med lufthavnsbetegnelsen ORD.

Efter al krigsaktiviteten havde O'Hare (Orchard Field) en stille periode, før Koreakrigen brød ud i 1950, hvor lufthavnen igen var i militær aktion. Lufthavnen blev brugt flittigt af det amerikanske luftvåben og blev en jagerbase for den amerikanske 62. Fighter-Interceptor Squadron. Efter krigens afslutning i 1953 fortsatte luftvåbnet med at bruge Orchard Field som en aktiv base, men da behovet for jagerfly blev mindre, hang lufthavnens fremtid i en tynd tråd.

Kommerciel optur

Takket være god planlægning (eller rent held) begyndte den kommercielle aktivitet at stige betydeligt, netop som det amerikanske luftvåben trak sig ud af Orchard Field. Efter at være blevet omdøbt til O'Hare Airport i 1949 til ære for det amerikanske flådeflyver-es Edward O'Hare, var lufthavnens design og layout forud for sin tid. O'Hare Airport er designet af Ralph H. Burke og har en central terminal, der deler sig i forbundne terminaler, underjordiske tankningsmuligheder, direkte vejadgang til terminalerne og en direkte jernbaneforbindelse til Chicago centrum. Det var afgørende faktorer for O'Hares hurtige vækst og succes, og de store amerikanske og globale flyselskaber begyndte snart at flyve i den nye lufthavn.

Lufthavnens layout

Der er fire terminalbygninger i O'Hare International Airport (nummereret 1,2,3 og 5), som indeholder ni afgangshaller betegnet med bogstaverne B,C,E,F,G,H,K,L og M.
Terminal 1, 2 og 3 er forbundet med hinanden, men Terminal 5 ligger på tværs af en række taxaveje og nås enten med shuttlebus eller Airport Transit System. At nå frem til Terminal 5 betyder også, at man skal forlade et sikkerhedsområde og derefter igennem endnu et sikkerhedstjek ved ankomsten.
Der er to sæt af tre parallelle landingsbaner i O'Hare International. På hver side af terminalbygningerne er der tre landingsbaner i den nordlige del af flyvepladsen, mens det andet sæt på tre landingsbaner ligger i den sydlige del af flyvepladsen. Derudover er der yderligere to landingsbaner i lufthavnen (en nordlig og en sydlig), i alt otte, hvilket er flest af alle civile flyvepladser i verden.

Flyselskaber og terminaler

Selvom Terminal 5 betragtes som den internationale terminal i O'Hare Airport, er det ikke den eneste, der håndterer internationale flyvninger, da Terminal 1 og 3 også håndterer en begrænset mængde trans-Pacific og trans-Atlantisk flytrafik.

Det følgende er en guide til, hvilke flyselskaber der bruger hvilken terminalbygning:

Terminal 1

United Airlines, All Nippon Airways (ANA), Lufthansa

Terminal 2

United Airlines, JetBlue, Delta Airlines, Air Canada

Terminal 3

Alaska Airlines, Air Choice One, American Airlines, Spirit Airlines, Iberia, Japan Airlines, Cape Air

Terminal 5

Air France, Air India, Aer Lingus, AeroMexico, Air New Zealand, Asiana, Austrian Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Copa Airlines, China Eastern Airlines, Emirates, Ethiopian Airlines, EVA Air, Finnair, Etihad Airways, Frontier Airlines, Hainan Airlines, Interjet, IcelandAir, KLM, Korean Air, LOT Polish Airlines, Royal Jordanian, Southwest Airlines, Qatar Airways, Sun Country Airlines, Swiss International, Turkish Airlines, Thai Airways, Volaris Airlines

Der var oprindeligt en Terminal 4, men den viste sig at være for trang til at håndtere det nødvendige antal flyvninger, passagerer og shuttlebusser og blev erstattet af den forbedrede Terminal 5.

Sikkerheds- og toldkontrol

Som man kan forvente i enhver amerikansk lufthavn, tages sikkerheds- og toldkontrol meget alvorligt, og det er meget vigtigt at have al dokumentation i orden og at sikre, at bagagen ikke indeholder forbudte genstande. Al sikkerhed hører under TSA (Transportation Security Administration), og der er sikkerhedskontroller i hver af de fire terminalbygninger.

Mens amerikanske statsborgere normalt vil blive ekspederet gennem sikkerhedskontrollen og tolden med minimal forsinkelse, er det ikke altid tilfældet for udenlandske statsborgere, der ankommer til USA. Borgere fra VWP-lande (Visa Waiver Program) (som omfatter Europa og Storbritannien) skal have et gyldigt pas, der er ESTA-godkendt. ESTA står for Electronic System for Travel Authorization og er et digitalt visum, der er knyttet til et pas. At have ESTA-godkendelse er obligatorisk for alle VWP-borgere, der ønsker at rejse ind i USA, men giver ikke automatisk pasindehaveren ret til indrejse, da denne beslutning fortsat ligger i hænderne på den undersøgende Customs and Border Protection (CBP) embedsmand.

Lufthavnens toldkontrol er i Terminal 5 (da det er her, internationale fly ankommer), og ankommende rejsende skal hente al bagage, før de går videre til sikkerheds- og toldskrankerne. Tilfældige kontroller og røntgenundersøgelser af bagagen er normen, og besøgende skal være opmærksomme på, at det kan tage op til to timer at komme igennem alle kontroller, før man kan forlade lufthavnen.

Automatiseret paskontrol

O'Hare Airport er den første amerikanske lufthavn, der tilbyder rejsende muligheden for Automated Passport Control (APC) for at strømline og fremskynde ankomstprocessen. VWP-borgere med et gyldigt ESTA-godkendt pas kan gå ind i en selvbetjeningsboks i paskontrolområdet, hvor de skal udfylde et kort spørgeskema. Det er gratis at bruge APC-systemet, og de indsamlede personlige data opbevares sikkert. Når spørgeskemaet er udfyldt, udstedes en kvittering, som fremvises til den vagthavende CBP-medarbejder, hvor den verificeres, og den rejsende får lov til at rejse ind i USA.

Transfers og landtransport

På grund af den gode planlægning og lufthavnens relative nærhed til Chicago er der mange muligheder for at komme til og fra O'Hare International Airport, herunder bus, shuttle, tog, taxa, biludlejning og samkørsel.

Bus og shuttle

Der er en række regelmæssige busforbindelser samt en dedikeret lufthavnstransport fra Chicago og forstæderne til O'Hare International Airport.

Tog

CTA (Chicago Transit Authority) Blue Line kører 24 timer i døgnet mellem O'Hare og Forest Park via centrum af Chicago.

Taxa

Der er masser af taxier til og fra O'Hare til rimelige priser.

Billeje

Alle de kendte biludlejningsfirmaer findes i Chicago eller i lufthavnen, og passagerer, der ankommer til O'Hare, kan også forudbestille en reserveret parkeringsplads.

Samkørsel

Uber og andre samkørselsfirmaer kører til og fra lufthavnen, men nyankomne tilrådes at forudbestille ved hjælp af det relevante firmas telefonapp.

I lufthavnen

Da terminal 1 til 3 er forbundet med hinanden, er det nemt at bevæge sig rundt i disse områder til fods, men det kan ikke lade sig gøre, hvis terminal 5 er destinationen. Der er dog en gratis shuttleservice til Terminal 5's internationale afgangshaller, som er tilgængelig 24 timer i døgnet.

Passagerer, der forlader lufthavnen for at tage ind til byen, kan benytte det lokale jernbanesystem (Metra), der kører ind til Chicago centrum, eller tage CTA Blue Line direkte ind til Chicago centrum. Blue Line-stationen ligger i lufthavnens parkeringshus og er tilgængelig direkte fra terminal 1, 2 eller 3 eller via en shuttlebus fra terminal 5.