Tjek ESTA-status
ESTA nyheder, information og hjælp.

Rejser til USA mens du er gravid

Redigeret: Aug 25, 2023  | Tags: USA visumrestriktioner, USA Immigration, ESTA-krav

Nye visumrestriktioner gør det sværere for gravide at komme ind i USA

Trump-administrationen har været kritisk over for udenlandske statsborgere, der rejser til USA under graviditeten for at få ”fødselsretsstatsborgerskab” for deres barn. Ifølge tal fra de amerikanske centre for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse blev omkring 10.000 babyer født i USA af udenlandske statsborgere i 2017. I januar 2020 udstedte det amerikanske udenrigsministerium (Bureau of Consular Affairs) nye regler, der tillader ambassader og konsulater at afvise ansøgninger fra gravide om B1- og B-2-visa, hvis de mener, at grunden til at besøge USA er at føde i landet for "fødselsturisme" -formål.

Mange luftfartsselskaber har allerede politikker, der begrænser rejser senere i graviditeten. De fleste luftfartsselskaber tillader rejser op til den 36. uge, selvom nogle måske har en tidligere afskæringsdato. Reglerne varierer mellem transportørerne og kan også afhænge af indenrigs eller international rejse. Kvinder, der rejser til USA, når de er gravide, skal også opfylde indvandringskrav.

Graviditet og amerikansk immigrationslov

Amerikanske immigrationslove betragter graviditet på samme måde som andre medicinske tilstande. Dette betyder, at hvis du rejser ind i USA med et B-2-visum, skal du have en privat sygeforsikring eller tilstrækkelige midler til at betale for enhver medicinsk behandling, du måtte have brug for. At føde i USA kan være dyrt. For eksempel kan en almindelig fødsel uden komplikationer koste omkring $10.000 USD.

I januar 2020 trådte en betydelig ændring af visumbestemmelserne i kraft. De nye regler begrænser godkendelsen af B-2 turistvisum til gravide kvinder. Målet er at forhindre praksis med at rejse til USA for at føde, så barnet automatisk kan få amerikansk statsborgerskab.

Regelændringerne påvirker ikke nogen, der er i færd med at søge om et green card (permanent lovlig opholdssted) eller midlertidige ikke-indvandrervisum såsom H-1B-ansættelsesvisum, F-1 akademisk og M-1 studentervisum. Personer, der rejser til USA på tidligere opnåede visa, er også undtaget, ligesom borgere i lande, der deltager i Visa Waiver-programmet.

Under de nye begrænsninger betragtes en kvinde, der ansøger om et B-2-visum, hvis forfaldsdato falder i den periode, for hvilket deres visum er gyldigt at rejse til USA med den hensigt at få statsborgerskab for deres barn. For at opnå et visum skal en gravid kvinde nu demonstrere en gyldig grund til besøg eller bevis for, at de vender tilbage inden forfaldsdatoen. Hvis de har dokumentation til støtte for deres sag, kræves det i deres visumsamtale.

Det er stadig muligt for en gravid kvinde at få et turistvisum til medicinsk behandling i USA, for eksempel hvis der er behov for specialistbehandling. Ansøgeren skal vise, at en amerikansk læge har accepteret at yde den nødvendige behandling, og at de har tilstrækkelige midler til at betale for det.

Forundersøgelse af gravide rejsende, inden de går ombord på et fly til USA

Internationale flyselskaber er ansvarlige for at betale din returrejse, hvis du nægtes indrejse i et destinationsland. Således forundersøger luftfartsselskaber passagerer for at afgøre, om de opfylder destinationslandets adgangskrav. Hvis luftfartsselskaberne undlader at gennemføre denne kontrol, kan de blive bødet kraftigt.

Hvis en kvinde er synlig gravid, kan hun blive bedt om dokumentation for, at hun vender tilbage inden forfaldsdatoen, eller at hun har midlerne til at betale for lægehjælp i USA. Flyselskaber er bekymrede over risikoen for, at en kvinde føder i luften og også over problemerne med at arrangere en presserende returflyvning for hende, hvis indrejse nægtes.

Screening ved ankomsten til en amerikansk lufthavn

Ved ankomsten til en amerikansk lufthavn screenes gravide kvinder af told- og grænsebeskyttelsesofficerer. CBP kan sætte spørgsmålstegn ved den gravide rejsendes evne til at betale for medicinske omkostninger forbundet med at føde i USA. Jo tættere hun er på forfaldsdatoen, desto tættere vil CBP-officerer fokusere på hendes økonomiske status.

For eksempel, hvis du er gravid i 24. uge og planlægger at blive i USA i et par uger, får du sandsynligvis adgang, især hvis du tidligere har besøgt og respekteret betingelserne for dit visum. På den anden side, hvis du er 32 uger gravid og planlægger at blive i tre uger, er risikoen for at føde i løbet af den tid højere, så CBP vil kræve bevis for, at du har en tilstrækkelig medicinsk forsikring eller kan betale for medicinsk behandling.

CBP-forhåndscreening finder også sted i Toronto og nogle andre udenlandske byer med CBP-forhåndsgodkendelse. Dette betyder, at amerikansk immigrationsundersøgelse har fundet sted, inden du går ombord på flyet til USA.

Screening ved ankomsten til en amerikansk landegrænse

CBP tager de samme faktorer i betragtning, når en gravid kvinde kommer ind i USA ved en landegrænse. De er mere tilbøjelige end officerer i lufthavne til at se gravide rejsende, der er tæt på deres forfaldsdato, fordi kvinder i de senere stadier af graviditeten sandsynligvis ville have fået afslag på tilladelse til at flyve af deres flyselskaber. Ved landegrænser kan en kvinde muligvis erklære, at hun ønsker at rejse ind i USA bare en dag, besøge slægtninge eller shoppe.

Hvis CBP-officerer ved landgrænsen nægter en gravid kvinde indrejse, har de færre bekymringer om tilbageholdelse og derefter hjemtransport, fordi de fleste rejsende ankommer i bil og kan behandles hurtigt.

Potentielle langsigtede konsekvenser af, at indrejse til USA nægtes på grund af graviditet

At blive nægtet indrejse til USA under graviditeten kan have betydelige konsekvenser.

  • Hvis du rejser til USA fra et VWP-land, kan du ikke længere bruge Visa Waiver-programmet.
  • Hvis du nægtes indrejse på et besøgsvisum, for eksempel et B-2-visum, og nægtes indrejse, bliver du sandsynligvis nødt til at ansøge om et andet visum, når du næste gang ønsker at rejse til USA. Dette bliver muligvis ikke givet, og du kan forhindres i at komme ind i USA i yderligere 3 år på grund af tidligere nægtet indrejse.
  • Hvis du er gravid og har født i USA før, bliver du sandsynligvis spurgt, om du har betalt for dine medicinske behov ved den lejlighed. Hvis du ikke gjorde det, vil du sandsynligvis blive forhindret i at komme ind.

Konklusion

Af disse grunde, hvis du planlægger at rejse til USA i de senere uger af graviditeten, er det vigtigt at sikre, at du enten kan betale for enhver lægebehandling selv, eller at du har tilstrækkelig sundhedsforsikring til at betale alle tilknyttede omkostninger. Konsekvenserne af ikke at følge CBPs vejledning eller amerikansk immigrationslov, når man rejser under graviditet, kan have varige konsekvenser for en rejsendes evne til at rejse ind i USA.