Tjek ESTA-status
ESTA nyheder, information og hjælp.

Potentielle forbedringer af ESTA

Redigeret: jan 21, 2024  | Tags: ESTA-forbedringer, ESTA-ansøgning, ESTA-behandling

ESTA har eksisteret i over et årti. I denne periode har systemet gennemgået en række ændringer, som har forbedret dets sikkerhed, brugervenlighed og tilgængelighed. Der har især været nylige ændringer i formularens layout. For eksempel gennemgik den et redesign til en mobil responsiv hjemmeside med yderligere sikkerhedsrelaterede spørgsmål i 2019.

Der er også nogle ændringer, som ikke er blevet godt modtaget af brugerne. For eksempel har reduktionen i antallet af øjeblikkelige ESTA-godkendelser resulteret i rejseafbrydelser for folk, der ansøger i sidste øjeblik. Nu skal et stort antal ansøgere vente flere timer, før de modtager godkendelser.

Som tredjepartsudbyder af ESTA-behandlingstjenester modtager vi konstant feedback fra brugerne. Følgende liste er de mest almindelige typer af feedback, vi modtager om ESTA-ansøgningsprocessen:

  • Reducere stress og angst for ankommende rejsende ved at give hurtigere ESTA-godkendelser
  • Forbedre effektiviteten af ankomstprocessen i amerikanske lufthavne
  • Forbedre den generelle oplevelse af at ankomme til USA
  • Reducere risikoen for ubesvarede flyvninger eller andre rejseforstyrrelser
  • Gøre det lettere at forstå CBP's regler
  • Forbedre kundetilfredsheden med CBP's ankomstproces

Hvordan kan ESTA forbedres?

Denne artikel gennemgår de otte mest specifikke forbedringsforslag, der er blevet foreslået af brugere af ESTA-systemet i løbet af de sidste par år, samt diskuterer sandsynligheden for, at sådanne forbedringer bliver implementeret af Customs and Border Protection (CBP).

[1] CBP bør give begrundelser for ESTA-afslag

Siden 2020 har CBP ikke givet nogen bekræftelse på årsagerne til, at en ESTA er blevet afvist. Brugerne er overladt til at spekulere over årsagerne, fra tidligere straffedomme til fejl i deres ansøgning eller endda identitetstyveri eller en forveksling af identiteten. Hvis man ikke har nogen oplysninger om årsagerne til afslaget, kan det få nogle ansøgere til at føle sig hjælpeløse med hensyn til, hvordan de nogensinde skal besøge USA. CBP kunne i det mindste give en generel grund til, at en brugers ansøgning blev afvist. Denne information kan give afviste ESTA-ansøgere tillid til at indsende en amerikansk visumansøgning som en alternativ form for rejsetilladelse. Især hvis årsagerne kan retfærdiggøres under et ambassadeinterview om et amerikansk visum.

På grund af den potentielle afsløring af det indbyrdes samarbejde mellem databaser, processer eller teknologi, der anvendes af ESTA, er det usandsynligt, at CBP vil afsløre årsagerne til afslag. Desuden ville det være uhensigtsmæssigt at give en begrundelse for afslag, da ESTA ikke er et visum. ESTA er en visumfritagelse, hvor ansøgere giver afkald på rettigheder, der typisk gives til visumansøgere, for den ekstra bekvemmelighed at ansøge om en online rejsetilladelse. For CBP ville en begrundelse for afslag derfor indebære et ansvar fra deres side for at informere ansøgere, hvilket de ikke er forpligtet til at give.

[2] Genindfør øjeblikkelige ESTA-godkendelser for størstedelen af ansøgerne

Før 2018 betød øjeblikkelige godkendelser, at rejsende modtog deres godkendte ESTA inden for få minutter efter ansøgningen. Men nu er det kun et mindretal af rejsende, der får deres ESTA-ansøgninger godkendt med det samme. Efter indsendelse af ansøgningen klager et flertal af ESTA-ansøgere over, at det tager timer at behandle deres ESTA. I mange tilfælde kan det tage op til 72 timer at behandle ansøgningen.

Rejsende kan tilskrive denne stigning i behandlingstiden, at der udføres flere sikkerhedstjek af ansøgere. Det kan af sikkerhedsmæssige årsager ikke betragtes som noget negativt. Rejsende ville gerne have beholdt bekvemmeligheden ved at få deres ESTA-ansøgninger behandlet med det samme. Da der er en stor værdi i at kunne indsende ansøgninger i sidste øjeblik uden at blive forstyrret i sine rejseplaner. Dette er dog ikke længere en realitet, da sikkerhed og tryghed har højere prioritet.

[3] Reducer antallet af spørgsmål på ansøgningsskemaet

Hvis man fjerner antallet af ESTA-spørgsmål om f.eks. beskæftigelse, adresse eller andre oplysninger, vil det mindske forstyrrelserne for ansøgerne. Som et resultat bør der være en reduktion i den samlede tid, det tager at indsende en ansøgning. Dette vil føre til et større antal ansøgninger, der indsendes via ESTA.

Alle obligatoriske felter på ansøgningsskemaet bliver dog løbende vurderet for deres værdi i forhold til at hjælpe CBP med at evaluere løbende immigrations- og sikkerhedsrisici for USA. Derfor er det usandsynligt, at nogen af de eksisterende felter på ESTA-ansøgningen vil blive fjernet.

[4] Tilføj flere ESTA-berettigede lande

Betingelserne for at deltage i Visa Waiver-programmet har ikke ændret sig væsentligt gennem de år, programmet har eksisteret. USA holder sig strengt til sine standarder, når de bestemmer, hvilke lande der skal deltage. Den seneste tilføjelse til de VWP-berettigede lande var Israel i slutningen af 2023. Før Israel blev Kroatien og Polen tilføjet i henholdsvis 2021 og 2019. De næste lande, der overvejes til VWP, er Bulgarien og Rumænien.

[5] Forøg perioden for tilladte ophold

Godkendte rejsende kan bruge ESTA til at blive i USA i op til 90 dage. VWP-godkendte rejsende, der ønsker at blive længere, skal dog ansøge om et amerikansk B2-turistvisum eller B1-forretningsvisum, som begge almindeligvis kaldes besøgsvisum.

Det er usandsynligt, at opholdsperioden vil blive øget fra 90 dage for ESTA. Hvis brugerne ønsker at blive længere end 90 dage i træk, vil et besøgsvisum være passende til deres behov.

[6] Forøgelse af ESTA's varighed

I øjeblikket er en godkendt ESTA gyldig i to år fra udstedelsesdatoen, eller indtil passet udløber. Den første af de to begivenheder anses for at være udløbsdatoen. Andre elektroniske rejsetilladelser, såsom Canada eTA og den nyligt etablerede europæiske ETIAS, vil give rejsende en periode på 5 år med en godkendt rejsetilladelse. Den øgede tilladte rejseperiode vil reducere den tid, der bruges på at ansøge igen, samt reducere de tilknyttede omkostninger for ansøgere.

I betragtning af at CBP løbende foretager sikkerhedstjek af godkendte ESTA-tilladelser, forventes det ikke, at en forlængelse af ESTA-perioden ud over to år vil have negative konsekvenser for sikkerheden. CBP's indtægter vil dog blive påvirket, hvis antallet af årlige ESTA-ansøgninger falder på grund af den øgede varighed af godkendelserne. Da de økonomiske konsekvenser er betydelige for den amerikanske regering, er det usandsynligt, at ESTA-perioden vil blive forlænget, medmindre det sker sammen med en stigning i ansøgningsgebyret.

[7] Tillad brugere at forhåndsudfylde en ny ESTA-ansøgning baseret på data fra en udløbet ansøgning

En tidsbesparende funktion for mange brugere ville være muligheden for at ansøge om en ESTA igen ved hjælp af deres tidligere ansøgningsoplysninger. Begrundelsen er, at det er usandsynligt, at oplysningerne for mange ansøgere har ændret sig mellem ansøgningerne. Så hvis ESTA-systemet havde en funktion, hvor brugerne hurtigt kunne forhåndsudfylde deres nye ansøgningsformularer baseret på oplysningerne fra en tidligere ESTA-godkendelse, ville det fremskynde ansøgningsprocessen. Systemet ville være nødt til at validere brugeren ved at kræve, at de oplyser detaljer om deres tidligere tilladelse eller pasnummer for at bekræfte deres identitet.

Denne funktion ville være en værdifuld tidsbesparelse, især på kedelige dele af ansøgningen såsom felter med personlige oplysninger, adresse og ansættelsesoplysninger. Det kan dog være meningen, at CBP ikke tillader, at ansøgninger udfyldes automatisk. Det kan være af sikkerhedshensyn, at ansøgere skal udfylde og bekræfte deres data for hver indsendt ESTA-ansøgning.

[8] Giv klarhed over antallet af tilladte ind- og udrejser

Et af de mere forvirrende aspekter ved at rejse på en ESTA er antallet af tilladte indrejser i USA. Selvom CBP siger, at der ikke er nogen faste grænser, bør rejsende være opmærksomme på ikke at vise tegn på at bruge VWP som et middel til at leve ulovligt i USA.

Hyppige, korte rejser til USA inden for en kort tidsramme kan have negative konsekvenser for fremtidige ESTA- eller visumansøgninger, især hvis en rejsende er tæt på at blive for længe eller er blevet for længe. Derfor kunne CBP give rejsende en e-mailnotifikation, når det er sandsynligt, at de overskrider deres ESTA.

Konklusion

Enhver forbedring af ESTA vil skulle forbedre eller ikke have nogen indflydelse på sikkerhedsscreeningen, ud over at give det samme eller øgede indtægtsniveau for CBP. Forbedringer, der ligner dem, der er foreslået ovenfor, bliver sandsynligvis regelmæssigt vurderet af CBP. Men af de forbedringer, der er undersøgt, er det sandsynligt, at kun nogle få vil blive overvejet af CBP. Forhåbentlig vil i det mindste nogle forbedringer blive implementeret før snarere end senere for nødstedte eller forværrede rejsende.