Tjek ESTA-status
ESTA nyheder, information og hjælp.

Har jeg brug for et visum eller en ESTA?

Redigeret: aug 24, 2023  | Tags: ESTA berettigelse, USA visumkrav, Afvist for amerikansk visum

Introduktion

Rejsende, der besøger USA uden et canadisk eller amerikansk pas, skal enten have et amerikansk visum eller en ESTA, som står for Electronic System for Travel Authorization. En ESTA er en elektronisk rejsetilladelse, som skal opnås via en online ansøgningsformular. Et amerikansk visum kræver også udfyldelse af en papirbaseret eller online DS-160-ansøgningsformular, men kræver også, at ansøgere mellem 13 og 80 år møder op til en aftale på en amerikansk ambassade i det land, hvor de bor eller er statsborgere. En godkendt ESTA garanterer ikke en rejsende indrejse i USA, men den fungerer som bevis på, at den rejsende er blevet godkendt til at rejse til lands, til vands eller i luften til USA under Visa Waiver-programmet. Adgangen til USA under Visa Waiver-programmet afgøres i sidste ende af grænsevagter fra Customs and Border Protection (CBP). Et amerikansk visum adskiller sig i de rettigheder, der gives til indehaveren, idet adgangs- og immigrationsrettighederne er stærkere for at skifte til forskellige visumkategorier eller forlænge opholdets varighed, når man er i USA.

Do I need an ESTA or a Visa?
Har jeg brug for en ESTA eller et visum?

Hvad er forskellen på en ESTA og et visum?

Forskellene mellem en ESTA og de mest almindelige typer af amerikanske besøgsvisum, såsom B-2 turistvisum, B-1 forretningsvisum og B-1/B-2 turist-/forretningsvisum er som følger:

Juridisk ret til indrejse: En godkendt ESTA er ikke en garanti for indrejse i USA. Rejsende giver også afkald på deres ret til at appellere, når de indsender deres ESTA-ansøgning, og ESTA-afslag kan derfor ikke omstødes. En Visitor Visa-indehaver har gennemgået en mere stringent ansøgningsproces med henblik på at fastslå deres intentioner om at rejse ind i USA, og har derfor fået flere juridiske rettigheder til at rejse ind i USA i henhold til immigrationslovene.

Opholdets varighed: En ESTA kan bruges til ophold på op til 90 dage pr. besøg. Et Visitor Visa kan bruges til ophold på op til seks måneder pr. besøg.

Tilladelsensvarighed: En ESTA udstedes for en periode på 2 år, eller indtil passets udløbsdato, alt efter hvad der kommer først. Et besøgsvisum gives normalt for en periode på 10 år, men det kan variere efter skøn fra den ambassaderepæsentant, der gennemfører besøgsvisuminterviewet.

Antal besøg: Begge kan bruges til flere besøg i USA i løbet af deres gyldighedsperiode.

Mulighedfor forlængelse: En ESTA kan ikke forlænges. Hvis en ansøger har overskredet grænsen på 90 dage for en ESTA, skal vedkommende vende tilbage til sit oprindelsesland eller ikke-amerikansk territorium. Besøgsvisa kan heller ikke fornyes, men de kan forlænges, hvis der indsendes en formular I-539, Application to Extend/Change Nonimmigrant Status, inden besøgsvisaet udløber.

Mulighedfor fornyelse: Et ESTA kan ikke fornyes. Når en ESTA er udløbet, skal ansøgeren indsende en ny ansøgning. Besøgsvisum kan heller ikke fornyes, men ansøgere kan blive fritaget for at deltage i endnu et interview på ambassaden, hvis de ansøger om det samme besøgsvisum, og den amerikanske ambassade eller konsulat, hvor de ansøger, tilbyder fritagelse for tidsbestilling.

Mulighedfor overførsel: En ESTA kan ikke overføres til et andet pas, hvis ansøgerens pas mistes, stjæles eller udløber. Et besøgsvisum kan bruges, selv om det oprindelige pas, det blev udstedt til, er udløbet, så længe visummet på det tidligere eller udløbne pas ikke er blevet beskadiget på nogen måde, og ansøgeren også rejser med et gyldigt og ikke udløbet pas.

Ansøgningens varighed: En ESTA-ansøgning tager normalt 10 til 15 minutter at udfylde. En DS-160-formular, som er den påkrævede formular til besøgsvisum, tager normalt 60 til 90 minutter at udfylde afhængigt af ansøgerens uddannelse, beskæftigelse, rejser, immigration eller kriminelle historie.

Behandlingens varighed: Hvis ikke øjeblikkelig, tager en ESTA normalt 3-5 minutter at behandle og modtage en beslutning. I nogle tilfælde kan ESTA-behandlingen dog tage op til 72 timer, hvilket er den maksimale periode, som CBP tillader. Et besøgsvisum tager derimod normalt 4-8 uger at behandle, og denne tidslinje afhænger af ambassadens arbejdsbyrde. I højsæsonen kan det stige til 10-12 uger. Hvis en Visitor Visa-ansøgning gennemgår "administrativ behandling", kan det desuden tage flere måneder at behandle ansøgningen.

Tilladte anvendelser: Begge kan generelt bruges til de samme formål, der involverer turismeaktiviteter såvel som forretningsaktiviteter, hvor den rejsende ikke opnår indkomst fra en amerikansk kilde. Mere detaljerede oplysninger om tilladte anvendelser findes nedenfor.

Omkostninger: ESTA-gebyret, der opkræves af den amerikanske regering, er 21 dollars, som består af et behandlingsgebyr på 4 dollars og et gebyr på 17 dollars, der går til Corporation for Travel Promotion. Gebyret på 17 dollars refunderes, hvis en ESTA afvises. Til sammenligning koster det 185 dollars at indsende et US Visitor Visa, som består af MRV-gebyret, der opkræves, før man bestiller tid på ambassaden eller får dispensation for at bestille tid. Ingen del af MRV-gebyret bliver refunderet, hvis en Visitor Visa-ansøgning bliver afvist. Tredjepartsudbydere tilbyder yderligere tjenester, der opkræves oven i de offentlige gebyrer for enten ESTA- eller Visitor Visa-ansøgninger.

Hvordan ved jeg, hvad jeg har brug for?

Den rejsendes faktiske behov for en af de to former for rejsetilladelse vil afhænge af et par faktorer.

Formålet med besøget

Hvis du ønsker at besøge USA i forbindelse med turisme, besøg hos venner eller familie, forretning, transit, medicin eller andre lignende kortvarige formål, bør du afgøre, om du er berettiget til ESTA. Ansøgningen om en ESTA kan ske online. Du kan tjekke din ESTA-berettigelse for at se, om du har et pas fra et af de lande, der er omfattet af 41 Visa Waiver Program.

Personlige omstændigheder

Der er yderligere faktorer såsom medicinsk, kriminel, immigrations- og rejsehistorik, der påvirker en ansøgers mulighed for at få en ESTA. For at få de mest aktuelle oplysninger om disse spørgsmål, kan du besøge usa-esta.com/apply og se de aktuelle spørgsmål nederst i formularen.

Rejseomstændigheder - En godkendt ESTA er påkrævet for rejsende, der rejser ind i USA til lands, til vands eller i luften.

Ikke berettiget til ESTA

Hvis du ikke er berettiget til ESTA eller ønsker at blive i USA i mere end 90 dage, skal du have et B-2 turistvisum til turistformål eller et B-1 forretningsvisum til forretningsformål.

Mulighed for turistvisum

Et B-2 turistvisum kan bruges til at besøge familie og venner, tage på sightseeing og ferie, modtage medicinsk behandling eller deltage i et kort kursus uden at modtage universitetspoint. B-2 turistvisum kan bruges til ophold på op til 180 dage pr. besøg og udstedes normalt for en periode på 10 år, men dette kan variere afhængigt af ansøgerens personlige forhold.

Mulighed for forretningsvisum

Et B-1 forretningsvisum kan bruges til at deltage i møder, føre forhandlinger eller afvikle et bo. Den "forretningsaktivitet", som den udenlandske statsborger udfører, skal være tilladt, idet ansøgeren generelt ikke må modtage indkomst fra en amerikansk kilde, mens han rejser på et B-1 Business Visa. B-1 Business Visa kan bruges til ophold på op til 180 dage pr. besøg og udstedes normalt for en periode på 10 år, men dette kan variere afhængigt af ansøgerens personlige forhold.

Mulighed for transitvisum

De, der ikke er berettigede til visumfritagelse, og som rejser gennem USA til en anden destination, skal ansøge om et C-1 transitvisum. De, der ønsker at arbejde, investere, studere eller udføre andre aktiviteter lovligt i USA, uanset varigheden af deres besøg eller ESTA-berettigelse, bør søge mere information om den relevante visumtype, der passer bedst til deres behov.

Tidslinjer for behandling af ansøgninger

Hvis du har brug for et USA-visum, bedes du besøge usa-visas.com for at få flere oplysninger. Visumansøgninger tager typisk mellem 4-8 uger. Dette afhænger dog af behandlingstiden og arbejdsbyrden på den amerikanske ambassade, hvor ansøgningen blev indsendt. Sørg derfor for at tage højde for disse behandlingstider, før du booker din rejse via eller til USA. For en opdateret oversigt over ventetider på amerikanske ambassader for besøgende, immigrantvisa og andre typer, besøg venligst https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/wait-times.html for mere information.

Få professionel rådgivning

Hvis du ikke er berettiget til en ESTA eller er blevet nægtet et amerikansk visum, skal du søge hjælp hos en erfaren og anerkendt amerikansk immigrationsadvokat for at finde ud af, om du kan få gavn af deres tjenester til at hjælpe dig med at få et amerikansk visum. Pas på vildledende påstande om "garanterede" visumordninger og andre taktikker, der har til formål at narre brugere til at skille sig af med deres penge.

Konklusion

At kende forskellene mellem et ESTA og et besøgsvisum vil hjælpe rejsende med bedre at forberede sig på at ansøge om den rigtige form for rejsetilladelse. Husk at overveje dine personlige omstændigheder og tidslinjer, før du ansøger om en hvilken som helst form for rejsetilladelse. Vær også opmærksom på, at du ikke behøver at booke indkvartering eller flybillet, før du ansøger om en ESTA eller et visum.